ابتدا لازم است در مورد پولیپ بینی توضیح دهیم .
پولیپ در واقع توده یا توده هایی از بافت خوش خیم غیر سرطانی است که از غشاء مخاطی بینی و سینوس ها به طور غیر عادی رشد کرده و با پر کردن فضای مجرای بینی باعث مشکلات تنفسی شود .
از علل بروز پولیپ می توان به عوامل آلرژی ، عفونت ها و .. اشاره کرد .
اما پولیپ گوشتی بینی اصطلاحی است غیر علمی که نوعی اشتباه تشخیصی است .
لیکن موضوعی که شایع است بزرگی شاخک های داخلی بینی است در هر طرف بینی سه شاخک وجود دارد که به ترتیب : تحتانی ، میانی و داخلی نام دارند.
بزرگی پولیپ تحتانی امری شایع است که در معاینه ی بینی و حتی توسط خود بیماران قابل رویت است . با توجه به شکل توده مانند آن مکررا با پولیپ اشتباه می شود . از طرف دیگر چون در حالت عادی و به ویژه در صورت التهاب شاخک به رنگ قرمز می باشد .
اشتباها به آن پولیپ گوشتی می گوییم . در حالی که در واقع شاخک تحتانی بینی است که اندامی استخوانی است که از مخاط تنفسی نسبتا ضخیم پوشیده شده است .
از مهم ترین علل بزرگی این شاخک ها بیماری های آلرژیک و موارد جبرانی به دنبال انحراف تیغه میانی بینی می باشد .
در موارد آلرژیک که معمولا با آبریزش بینی همراه است شاخک ها رنگ پریده و یا بنفش رنگ می شوند.
در موارد جبرانی به خاطر انحراف تیغه بینی به سمت مقابل و باز بودن غیر عادی یک حفره بینی ، شاخک تحتانی با بزرگ شدن جبرانی خود حجم فضای تنفسی را متعادل می کند . درمان بزرگی شاخک تحتانی به دو صورت است ، در صورتی که کل شاخک و قسمت استخوانی بزرگ باشد باید به روش جراحی زیر مخاطی( SMP) قسمتی از شاخک را برداشت .
ولی در صورتیکه تنها مخاط نسج نرم آن بزرگ باشد می توان با روش های دیگر نظیر رادیو فرکوئنسی (RF) تنها حجم آن را کم تر کرد .
لازم به توضیح است که در موارد دیگر انحراف تیغه بینی منجر به بزرگ شدن جبرانی شاخک تحتانی باشد . در صورتیکه فقط تیغه ی بینی را با جراحی صاف کنیم و شاخک را درمان نکنیم نتیجه ای از جراحی حاصل نخواهد شد .
دکتر ابراهیم شهسواری
متخصص گوش، حلق و بینی
جراح زیبایی بینی در تهران
(آندوسکوپی سینوس، پلاستیک بینی و صورت)
فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی
متخصص گوش و حلق و بینی
جراح و متخصص زیبایی بینی
جراح سر و گردن
شروع فعالیت جراحی از سال1386
0 دیدگاه